Smaczna gruzińska kuchnia

Wielu z nas wyszukuje nowych smaków odwiedzając restauracje serwujące dania z różnorakich zakątków świata. Coraz większą popularnością cieszy się kuchnia gruzińska. Gruzja to kraj słynący z soczystych pomidorów, melonów winogron, jak również bakłażanów.

W związku z tym kuchnia tego kraju wyróżnia się aromatycznymi przyprawami, świeżymi warzywami i owocami, jak też znakomitymi mięsami takimi jak baranina.
Gruzińska kuchnia – co warto mieć świadomość tego?
Restauracja gruzińska Warszawa oferuje dania pochodzące z tego rejonu świata, które odróżniają się dodatkami takimi jak czosnek, ocet, orzechy włoskie czy nasiona granatu. Prócz tego dla kuchni gruzińskiej charakterystyczne są także zioła, dzięki czemu potrawy mają wyrazisty niepowtarzalny smak. Wszyscy ci, którzy mieli okazję spróbować tradycyjnych gruzińskich potraw, w zgodzie potwierdzają, że jest to kuchnia unikalna, której nie można pomylić z żadną inną. Znawcy historii kuchni gruzińskiej, wskazują, że jej korzenie sięgają kuchni indyjskiej. Dlatego też ogromne znaczenie aromatycznych przypraw w przyrządzaniu posiłków. Dania na wynos są rozstrzygnięciem w obecnej sytuacji, gdy wciąż dostęp do restauracji jest utrudniony albo zwyczajnie niemożliwy. Nie musimy się natomiast obawiać, ponieważ potrawy podawane w tej formie, są identyczne, jak te serwowane na miejscu. Kuchnia gruzińska słynie z ostrej pasty z czerwonej papryki, która jest podawana z dodatkiem ziół. Niepowtarzalną przekąską jest chaczapuri czyli zapiekany placek, który nadziewany jest serem.

Polecam: Chaczapuri Bemowo, Białołęka, Bielany, Centrum Warszawa, Mokotów, Ochota, Praga, Śródmieście, Wola, Żoliborz, Rembertów, Targówek, Ursus, Ursynów, Wawer, Wilanów, Włochy.